buitenland

‘Russische troepen trekken zich terug van grens Oekraïne’

Door Tom Reijner - 29 april 2014

De Russische troepen die de afgelopen tijd oefeningen hielden aan de grens met Oekraïne, zijn naar hun permanente posities teruggekeerd. Het Kremlin staat ervoor open om samen met alle partijen de crisis rond Oekraïne te doen afnemen.

Dat zei de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, maandag in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel, melden Russische persbureaus.

Steun

De Russische minister haalde in het gesprek uit naar het militaire machtsvertoon van de Verenigde Staten en de NAVO. Hij noemde de activiteiten bij de grens met Rusland in bijvoorbeeld de Baltische Staten ‘zonder precedent’.

De Amerikanen en het bondgenootschap hebben hun militaire steun aan de Midden- en Oost-Europese NAVO-lidstaten, in reactie op de vermeende Russische dreiging, onlangs sterk opgevoerd.

Sancties

Daarmee willen zij Rusland onder druk zetten zich niet verder te mengen in het conflict in het oosten van Oekraïne. De Amerikanen kiezen daarnaast ook voor meer sancties, die de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin rechtstreeks treffen.

De zwarte lijst, met daarop hoge Russische functionarissen die beperkingen zijn opgelegd, is maandag uitgebreid met zeven hoge functionarissen van de regering van Poetin en zeventien bedrijven.

De zeven hoge regeringsfunctionarissen, onder wie twee personen uit de directe kring van Poetin, mogen de Verenigde Staten niet meer in en hun Amerikaanse tegoeden worden bevroren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.