buitenland

Scheepsramp Korea: eerste lichamen geborgen, dodental loopt op

Door Tom Reijner - 20 april 2014

Het is duikers zaterdag voor het eerst gelukt om lichamen te bergen uit de Sewol, de veerboot die dinsdagochtend is gezonken voor de kust van Zuid-Korea. In totaal werden zeventien doden uit het wrak naar boven gehaald.

Het officiële dodental van de scheepsramp is opgelopen tot vijftig. Meer dan tweehonderdvijftig opvarenden van de gezonken veerboot worden nog vermist, melden Koreaanse media zondag.

Slecht weer

De berging van lichamen verliep de afgelopen dagen moeizaam. Het werk van de duikers werd bemoeilijkt door slecht weer, beperkt zicht onder water en de sterke stroming. Het hoofd van de reddings- en bergingsoperatie zei zaterdag dat het nog een of twee maanden kan duren voordat alle lichamen uit het schip zijn gehaald.

Van tweeëndertig passagiers en bemanningsleden is bevestigd dat zij zijn overleden. De kans is erg klein dat er, vijf dagen na de ramp, nog mensen levend worden teruggevonden.

Schuld

Vermoedelijk ligt oorzaak van het ongeval bij de derde kapitein, een 25-jarige vrouw met de voornaam Park, die tijdens de tocht aan het roer zou hebben gestaan en nog onervaren was op die route. Zij is net als de eerste kapitein en een ander bemanningslid aangehouden.

De eerste kapitein, Lee Joon-seok, wordt verdacht van vijf strafbare feiten, waaronder het vroegtijdig verlaten van de Sewol, nalatigheid en het veroorzaken van lichamelijk letsel. Ook zou hij hebben verzuimd andere schepen om hulp te vragen. De 69-jarige man zegt dat hij lang met het uitvaardigen van een evacuatiebevel wachtte, omdat er nog geen reddingsboten waren gearriveerd.

Zijn passagiers, waaronder veel scholieren op weg naar een kort verblijf op een eiland, zouden daardoor in het ijskoude zeewater belanden. Dat wilde de kapitein voorkomen, zei hij vrijdag tegen journalisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.