buitenland

Signalen zwarte doos Boeing 777 niet meer opgepikt

Door Shari Deira - 08 april 2014

Het is de eenheden die op zoek zijn naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines niet gelukt om de signalen die vermoedelijk afkomstig zijn van de zwarte doos, opnieuw op te vangen. De zoektocht gaat onverminderd verder.

Het is vandaag precies een maand geleden dat het vliegtuig verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing.

Zoekoperatie

Een Chinees schip ving afgelopen weekend signalen op die vermoedelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van het toestel. De zwarte doos zendt ongeveer een maand signalen uit.

Angus Houston, die de gezamenlijke zoekoperatie leidt, zei maandag al dat hulpdiensten nu in de ‘reservetijd’ zitten. Hij noemde de signalen die zijn opgevangen door de Chinezen ‘zeer bemoedigend‘ en de sterkste aanwijzing in het onderzoek tot nu toe.

Maar het is niet gelukt om de signalen opnieuw op te vangen. ‘Er is geen contact meer geweest met apparatuur van het vliegtuig en we moeten verder blijven zoeken, tot dat we zeker weten dat de batterij van de zwarte doos leeg is,’ zegt Houston.

Marine

Het zoekgebied is na de opgevangen signalen sterk ingeperkt. In het gebied waar de signalen werden opgevangen, zijn behalve schepen ook duikers van de marine op zoek gegaan naar mogelijke brokstukken.

In Beijing hielden enkele nabestaanden, een maand na de verdwijning van het vliegtuig een ceremonie (Foto AFP).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.