buitenland

Silvio Berlusconi krijgt zijn gewenste taakstraf van een jaar

Door Tom Reijner - 15 april 2014

De rechtbank in Milaan heeft de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi een taakstraf opgelegd van een jaar. Berlusconi is de eerste Italiaanse (oud-)premier die een taakstraf krijgt.

Berlusconi gaat een jaar lang ten minste een dag per week werken in een verzorgingshuis, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De Uepe, de dienst die voor de uitvoering van straffen buiten de gevangenis verantwoordelijk is, gaat bepalen waar de 77-jarige oud-premier zorgbehoevende ouderen gaat helpen.

Welzijn

Het Openbaar Ministerie steunde vorige week Berlusconi’s verzoek om een taakstraf. Berlusconi gaf aan dat hij graag gehandicapten wilde helpen, omdat hij dacht dat hij hen kon motiveren.

De Italiaanse justitie heeft de afgelopen dagen onderzocht of een taakstraf wel goed zou zijn voor het welzijn van gehandicapten. Berlusconi wordt namelijk bewaakt en vermoedelijk zullen er veel journalisten aanwezig zijn die willen zien hoe de politicus de gehandicapten bijstaat.

Berlusconi werd in mei vorig jaar in hoger beroep tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude. Hij vroeg zelf om een taakstraf. In Italië is het ongebruikelijk dat mensen boven zeventig jaar achter de tralies worden gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.