buitenland

Situatie in oosten van Oekraïne explosief

Door Anna Vossers - 15 april 2014

De opstand in het oosten van Oekraïne is de afgelopen twee dagen in een stroomversnelling geraakt. Pro-Russische militanten hebben in meer dan tien steden overheidsgebouwen en een vliegveld ingenomen, zonder veel tegenwerking.

Dat meldt persbureau Reuters. In de buurt van de stad Slavjansk is een dorpsbestuursgebouw in vlammen opgegaan. Er zijn berichten van beschietingen en explosies, maar het is niet duidelijk of die kloppen.

Leger

Op ongeveer 150 kilometer van de Russische grens is een klein vliegveld, waar zondag nog Oekraïense legervliegtuigen stonden, in handen van separatisten.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft maandag een bevel voor een ‘speciale operatie’ in Oost-Oekraïne getekend, nadat maandagochtend alweer een ultimatum dat hij aan bezetters van overheidsgebouwen had gesteld, verstreek. Hij heeft om hulp van VN-vredestroepen gevraagd, een noodgreep, aangezien Rusland die aanvraag kan veto’en.

De Oekraïense minister van Defensie, Michailo Koval, ziet genoeg redenen voor militair ingrijpen, maar heeft toegegeven dat hij moeite heeft het leger in het oosten van het land te mobiliseren. ‘Op sommige plekken hebben wij de informatie-oorlog verloren en er zijn eenheden van ons geblokkeerd. Mensen snappen niet wat die komen doen,’ erkent Koval.

Kiev

Ook in Kiev is de situatie zeer gespannen. Demonstranten eisen het vertrek van de minister van Binnenlandse Zaken en van het hoofd van de veiligheidsdiensten, omdat die beloofden op te treden tegen separatisten, maar actie nog altijd uitblijft.

Een pro-Russische presidentskandidaat, Oleg Tsarov, is er maandagavond in elkaar geslagen. Veiligheidsdiensten wisten hem met moeite uit een bozige menigte te redden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.