buitenland

Stembussen Afghanistan gesloten na zwaarbeveiligde verkiezingen

Door Tom Reijner - 05 april 2014

Veel Afghanen zijn zaterdag, ondanks de grote dreiging op aanslagen en verscherpte veiligheidsmaatregelen, naar de stembus gegaan. Zij kozen uit een van de acht kandidaten een opvolger van de huidige president Hamid Karzai.

Ook stemden de Afghaanse kiezers voor een nieuw provinciebestuur. De opkomst bleek bij het sluiten van de stembus om 17.00 uur (lokale tijd) hoger dan verwacht, zelfs in de meest gevaarlijke delen van het land. De eerste resultaten worden zondag verwacht.

Veiligheid

Zo’n 200 van de ruim 6400 kieslokalen konden wegens veiligheidsredenen niet open. In de aanloop naar de verkiezingen vreesden de autoriteiten dat de radicaalislamitische Taliban de verkiezingen wilden verstoren met aanslagen.

Bijna tweehonderdduizend legereenheden stonden paraat om de veiligheid te waarborgen. Die konden niet voorkomen dat er toch een paar aanslagen waren.

Aanslagen

Zeker één persoon kwam om het leven bij een aanslag in de noordelijke provincie Badghis. Bij aanslagen in Kunduz – de provincie waar Nederland met een politiemissie aanwezig was – zijn vier mensen gewond geraakt. De kiescommissie meldde eerder dat zo’n 200 van de ruim 6.400 kieslokalen wegens veiligheidsredenen niet werden geopend.

Vrijdag, op de vooravond van de verkiezingen, doodde een man de Duitse fotojournalist Anja Niedringhaus, die werkzaam is bij Associated Press. Haar collega die bij hetzelfde persbureau werkt, Kathy Gannon, liep ernstige verwondingen op. De schutter had zich vermomd als politieagent.

De aanval was een wraakactie voor een NAVO-actie in Afghanistan, zegt een politiewoordvoerder in de Afghaanse provincie Khost vandaag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.