buitenland

Strafhof in Den Haag opent onderzoek naar Oekraïne

Door Shari Deira - 25 april 2014

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opent een vooronderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne. Hoofdaanklager Fatou Bensouda concentreert zich daarbij op de periode van 21 november tot 22 februari.

In die periode werd de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj afgezet. Oekraïners demonstreerden wekenlang, en tegen hen werd hard opgetreden, met tientallen doden als gevolg.

Papieren

Oekraïne heeft het strafhof zelf gevraagd onderzoek te doen naar de laatste periode van het Janoekovitsj-bewind. Er kan niets worden gedaan aan eventuele misdaden van het nieuwe bewind of van Russische troepen, omdat Oekraïne niet is aangesloten bij het ICC.

Eerder deze maand overhandigde een Oekraïense delegatie de nodige papieren aan griffier Herman van Hebel van het Internationaal Strafhof. Bensouda zal nu onderzoeken of er misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest en of deze ‘zwaar’ genoeg zijn om te vervolgen in Den Haag.

Het neerslaan van betogingen kan in aanmerking komen voor vervolging door het strafhof als er sprake is van een ‘grootschalige systematische aanval’ op de burgerbevolking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.