buitenland

Syrië houdt presidentsverkiezingen op 3 juni

Door Anna Vossers - 21 april 2014

Syriërs kunnen op 3 juni stemmen bij presidentsverkiezingen. Internationale waarnemers noemen de plannen van Bashar al-Assad een ‘parodie op een democratie’.

Al langer was bekend dat Assad weer verkiezingen wilde uitschrijven. De verwachting is dat Assad na verkiezingen een nieuwe ambtsperiode van zeven jaar tegemoet gaat. In 2007 kreeg hij officieel ruim 97 procent van de stemmen. Kiezers konden toen alleen maar kiezen of hij wel of niet aan de macht mocht blijven. Er waren geen tegenkandidaten.

Veertig jaar

Vanaf dinsdag kunnen tegenkandidaten zich officieel melden. Kandidaten moeten veertig jaar of ouder zijn, mogen geen buitenlands paspoort hebben en moeten de afgelopen tien jaar in Syrië hebben gewoond, schrijft The Voice of Russia. Daarmee is een groot deel van de politieke oppositie uitgesloten van deelname. Daarnaast moeten ze steun hebben van ten minste 35 parlementariërs.

De familie-Assad en de Baath-partij zijn al tientallen jaren aan de macht in Syrië. Bashar al-Assad volgde in 2000 na diens dood zijn vader op, de generaal Hafiz al-Assad, die dertig jaar lang over Syrië heerste.

Oorlog

Al drie jaar lang vechten Assad’s tegenstanders, door hem steevast allemaal terroristen genoemd, een bloederige burgeroorlog met het regeringsleger uit, die al zeker aan 150.000 mensen het leven heeft gekost. Volgens de Verenigde Naties is Assad schuldig aan oorlogsmisdaden.

Internationale pogingen om vrede te sluiten hebben tot nu toe weinig effect gehad. Wel is tachtig procent van de chemische wapens van het regeringsleger onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag uit het land gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.