buitenland

Terrorist ‘vergeet zomertijd’ en blaast zichzelf op

Door Tomasz Blom - 03 april 2014

Op zondagavond ontplofte een autobom in de Ierse hoofdstad Dublin, waarbij de vermoedelijke bommenlegger ernstig gewond raakte. Een van de scenario’s waar de Ierse politie nu rekening mee houdt is dat de terrorist vergat zijn horloge bij te stellen naar de zomertijd.

Dat zegt een bron betrokken bij het onderzoek tegen The Mirror. Het explosief ging af nadat het aan een auto was bevestigd die geparkeerd stond aan de Park Lane in het zuiden van Dublin. Ooggetuigen zagen vervolgens een man ‘druipend van het bloed’ wegvluchten van de plek des onheils en in een taxi stappen.

Zomertijd

Een van de theorieën is dat de verdachte er geen rekening mee zou hebben gehouden dat de zomertijd die ochtend om 1:00 uur inging. Omdat de klok dan een uur vooruit gaat, is het mogelijk dat de bom een uur eerder dan voorzien is ontploft.

Volgens de bron is het waarschijnlijker dat de knullige dader er simpelweg geen rekening mee heeft gehouden hoe krachtig het explosief was. De explosie vernielde de auto volledig en liet alle ramen en deuren van de huizen in de directe omgeving sneuvelen.

Gang

In een reactie tegen elsevier.nl zei een politiewoordvoerder niet in te gaan op deze theorie. Wel maakte de politie eerder bekend dat ze denkt de aanslag gang-gerelateerd is.

De eigenaar van de auto heeft geen crimineel verleden, maar de politie vermoedt dat man betrokken is bij een ‘vermeende liefdesaffaire’. Banden met terroristische groeperingen, zoals de IRA of Al-Qa’ida, worden vooralsnog uitgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.