buitenland

Timmermans bij inwijding Anne Frankmonument Amerikaans Congres

Door Servaas van der Laan - 29 april 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) houdt woensdag een toespraak bij de inwijding van een vertakking van de Anne Frankboom die in de tuin van het Amerikaanse Congres is geplaatst. Ook zal hij op een militaire begraafplaats de Amerikaanse bevrijders van Europa eren.

Op de ‘West Front Lawn’, onderdeel van de tuin van het Capitool, is een twijg van de Anne Frankboom geplaatst.

Omgewaaid

De paardenkastanje, die Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis zag staan en in haar dagboek beschreef, waaide in 2010 om.

Om de herinnering levend te houden, worden stekjes van de boom op verschillende plaatsen geplant. De ceremonie in Washington is onder anderen georganiseerd door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

Leo Lichten

Timmermans zal tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten ook de Amerikaanse bevrijders eren die op de militaire begraafplaats Arlington hun laatste rustplaats hebben gevonden. Hier zal de minister het verhaal vertellen van Leo Lichten, een Amerikaan die stierf op 20 kilometer van de woonplaats van Timmermans.

Het graf van Lichten op begraafplaats Margraten werd enige jaren geleden door Timmermans geadopteerd. Sindsdien verdiept de minister zich in het levensverhaal van de Amerikaan die op zijn twintigste als soldaat in Prummern, net over de grens bij Heerlen, sneuvelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.