buitenland

Timmermans: Oekraïne moet wel reageren op ‘provocatie’

Door Tom Reijner - 15 april 2014

De Oekraïense regering heeft het volste recht om in actie te komen tegen de pro-Russische milities die overheidsgebouwen in het oosten van het land hebben bezet. Oekraïne heeft zich tot dusver in het conflict terughoudend opgesteld.

‘Maar er is een provocatie aan de gang die uiteindelijk moeilijk onbeantwoord kan blijven als het zo doorgaat, hoezeer men ook probeert zich in te houden,’ zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag.

Dialoog

Timmermans hoopt nog altijd dat de crisis in het oosten van Oekraïne kan worden opgelost door middel van een dialoog met Rusland. Aan Oekraïne zal het in elk geval niet liggen, zegt hij: ‘Van Oekraïense kant zie je voortdurend openingen richting Rusland. Ik vind het tijd dat Rusland vanaf donderdag die openingen aangrijpt en erover in discussie gaat,’ zei Timmermans.

Daarmee verwijst hij naar het geplande topoverleg tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Die gesprekken zijn donderdag in het Zwitserse Genève.

Vliegveld

Hoe de militaire operatie in het oosten van Oekraïne precies verloopt, is erg onduidelijk. In elk geval is het geen grootschalige militaire actie, meldde de tijdelijke president van Oekraïne Oleksandr Toertsjinov eerder vandaag.

Vanuit de Oost-Oekraïense stad Charkov komen intussen berichten dat Oekraïense luchtlandingstroepen het door pro-Russische milities veroverde vliegveld van Kramatorsk aanvallen.

Eerder gaven separatisten zich vrijwillig over bij het bezette politiebureau in Kramatorsk, een belangrijk centrum voor machinebouw in de regio.

Voorzichtig

Het doel van de operatie is om de burgers van Oekraïne te beschermen, zegt de president, die beloofde dat de veiligheidsdiensten ‘gefaseerd, verantwoordelijk en voorzichtig’ te werk gaan.

De autoriteiten in Kiev willen voorkomen dat mogelijke gevechten met pro-Russische separatisten uitmonden in een bloedbad. Dat kan een scherpe reactie van Rusland tot gevolg hebben. Een inval van het Russische leger, dat vermoedelijk met veel manschappen en materieel paraat staat in het Russisch-Oekraïense grensgebied, is dan zeker mogelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.