buitenland

Toch weer geweld bij streng beveiligde Iraakse verkiezingen

Door Tomasz Blom - 30 april 2014

Voor het eerst sinds het vertrek van de Amerikanen in 2011 stemmen de Irakezen woensdag voor een nieuw parlement. Deze ochtend kwamen bij aanslagen al vier mensen om het leven.

Zo’n 22 miljoen geregistreerde kiezers mogen bepalen hoe de 328 parlementszetels worden verdeeld. De Irakezen hebben keuze uit meer dan 9.000 kandidaten.

Geweld

De vraag is hoeveel mensen daadwerkelijk komen opdagen. Tijdens de campagne vielen vier keer zoveel doden als tijdens de vorige verkiezingen. Ook deze ochtend sneuvelden een politieman en een kiescommissielid door aanslagen en kwamen twee vrouwen die op weg waren naar het stembureau om het leven door een bermbom.

Het geweld kostte de afgelopen maand 680 Irakezen het leven. De overheid zet daarom honderdduizenden politiemensen en militairen in om de kiezers bij de stembussen te beschermen. Bagdad is woensdag zelfs helemaal autovrij.

Veiligheid

Het belangrijkste thema deze verkiezingen is, gezien het geweld, de veiligheid. De kwakkelende economie, falende overheid en corruptie komen nauwelijks aan de orde.

De huidige premier Nouri al-Maliki gaat voor een derde termijn en staat er met zijn Staat van het Recht-partij goed voor in de peilingen. Toch wordt juist al-Maliki, bijgenaamd de sjiitische Saddam, door analisten verantwoordelijk gehouden voor de verslechterde Iraakse veiligheid.

Extremisme

De premier treedt keihard op tegen het soennitische extremisme en heeft daardoor veel soennitische jongeren van zich vervreemd. De sjiitische meerderheid voelt zich door hem beschermd. Tegelijkertijd verstevigde al-Maliki zijn greep op het Iraakse leger en politie in zijn afgelopen ambtstermijnen.

Deskundigen vrezen dat een voortzetting van dit beleid de eenheid van Irak in gevaar zal brengen. Soennieten keren zich steeds meer af van Bagdad en lopen zo in de armen van het extremisme. Terroristische groepen als De Islamitische Staat Irak en Syrië (ISIS) weten zo steeds vastere voet aan de grond te krijgen.

Daarnaast doen de Koerden in het noorden van het land het in economisch- en veiligheidsopzicht een stuk beter. De roep om onafhankelijkheid in deze autonome regio wordt daardoor ook steeds groter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.