buitenland

Toertsjinov: militaire operaties bij Donetsk begonnen

Door Anna Vossers - 15 april 2014

Het Oekraïense leger zou in het oosten van het land zijn begonnen met acties tegen pro-Russische militanten. De militaire actie is in de nacht van maandag op dinsdag gestart.

Dat heeft de interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, tegen het Oekraïense parlement gezegd, schrijft de Russische nieuwswebsite rt.com. Toertsjinov heeft het over een ‘anti-terroristische operatie’, die bedoeld is om de burgers van Oekraïne te beschermen.

Donetsk

De actie begon volgens hem vannacht in het noorden van Donetsk, meldt persbureau Interfax. Hij belooft dat het leger ‘gefaseerd, verantwoordelijk en gebalanceerd’ handelt.

In de regio Donetsk hebben pro-Russische separatisten de ‘Volksrepubliek Donetsk‘ uitgeroepen. Ze bezetten overheidsgebouwen in onder meer Donetsk, Horlivka en Slavjansk.

Ultimatum

Maandag tekende Toertsjinov al een bevel voor legerinzet, nadat maandag alweer een ultimatum tegen bezetters van overheidsgebouwen in verschillende plaatsen verliep. Hij heeft ook om hulp van VN-vredestroepen gevraagd, een noodgreep, aangezien Rusland die aanvraag kan veto’en.

De Oekraïense minister van Defensie, Michailo Koval, zei eerder nog dat hij moeite heeft het leger in het oosten van het land te mobiliseren. ‘Op sommige plekken hebben wij de informatie-oorlog verloren en er zijn eenheden van ons geblokkeerd. Mensen snappen niet wat die komen doen,’ erkent Koval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.