buitenland

Turkije heft na twee weken Twitterblokkade op

Door Anna Vossers - 03 april 2014

Berichtendienst Twitter, die twee weken lang geblokkeerd was in Turkije, is weer toegankelijk gemaakt door de de Turkse autoriteiten. Premier Recep Tayyip Erdogan heeft gehoor gegeven aan het oordeel van de hoogste rechter.

Dat laat het kantoor van Erdogan weten. Het is nog niet meteen duidelijk of Twitter inderdaad weer toegankelijk is.

Woensdag oordeelde het Turkse constitutionele hof dat de blokkade van Twitter in strijd was met de vrijheid van meningsuiting, zoals die is vastgelegd grondwet van het land.

Negatieve berichten

De regering liet het sociale medium op 20 maart blokkeren, officieel omdat Twitter inbreuk zou maken op de privacy van Turkse burgers. Ook Google’s videodienst YouTube werd in de ban gedaan.

Beide diensten worden veel gebruikt voor het verspreiden van berichten over de regering-Erdogan. Op YouTube is bijvoorbeeld een geluidsopname gezet, waarin Erdogan met zijn zoon overlegt over hoe deze grote sommen geld moet wegsluizen. Erdogan zegt dat deze opname nep is.

Verkiezingen

De negatieve berichten kwamen Erdogan slecht uit, aangezien er eind maart lokale verkiezingen werden gehouden in Turkije.

Twitter verstuurde woensdagavond al een bericht, dat het hoopte snel weer in Turkije bereikbaar te zijn. Vierentwintig uur nadat het hof zijn vonnis uitsprak, hebben de Turkse autoriteiten geluisterd, schrijft de Turkse website hurriyetdailynews.com.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.