buitenland

Twee doden en 290 vermisten bij scheepsramp Zuid-Korea

Door Anna Vossers - 16 april 2014

Voor de kust van Zuid-Korea is een veerboot gezonken. Nog 290 opvarenden worden vermist, zeker twee Zuid-Koreanen zijn om het leven gekomen.

Het schip Sewol was van een haven ten westen van de hoofdstad Seoel op weg naar het populaire resort-eiland Jeju, toen het dinsdagochtend plotseling in moeilijkheden raakte door nog onbekende oorzaak.

Er zou een ‘dreun’ zijn gehoord, waarna het schip begon te zinken. Lokale media zeggen dat het zicht slecht was, en dat het schip op rotsen is gevaren.

Schoolreis

De reddingsdiensten waren snel ter plekke, maar het schip raakte steeds dieper in zee. Na twee uur kapseisde het. 368 mensen waren op dat moment al gered, van wie er 13 gewond waren. Veel passagiers zouden in zee zijn gesprongen, nadat zij hadden begrepen dat de boot aan het zinken was.

Op de boot zaten meer dan 300 scholieren en 14 docenten van een middelbare school, schrijft persbureau Bloomberg. De overleden opvarenden waren een 18-jarige scholier en een 27-jarige vrouwelijke medewerker van de boot.

Eerder werd gemeld dat er nog 90 opvarenden vermist waren, maar de kustwacht stelde dat aantal vanochtend bij naar 290, meldt de BBC.

Voor hun leven wordt gevreesd. De temperatuur van het water zou maar zo’n 12 graden Celcius zijn, en een deel van de opvarenden zou niet bij de nooduitgangen hebben kunnen komen omdat het schip te scheef lag, meldt de NOS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.