buitenland

Twee VN-medewerkers doodgeschoten in Somalië

Door Shari Deira - 07 april 2014

Twee medewerkers van de Verenigde Naties (VN) zijn maandag doodgeschoten in Somalië. De VN-medewerkers, een Fransman en een Brit, waren in het land om te werken voor de antidrugsorganisatie Unodc.

De twee waren net in de regio Puntland gearriveerd voor een officieel bezoek. Ze zouden onder meer praten met president van het land.

Verwondingen

De slachtoffers werden doodgeschoten op de luchthaven van de plaats Galkayo. Een getuige zegt dat een van de twee ter plekke stierf. De andere VN-medewerker is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht en stierf daar aan zijn verwondingen.

De VN veroordeelt de dood van de medewerkers. ‘Onze VN-collega’s wilden met hun werk het Somalische volk helpen bij het bewerkstelligen van een vredige en stabiele toekomst. Deze gruwelijke daad is niet te rechtvaardigen,’ zegt Nicolas Kay, speciale gezant van de VN in Somalië.

Geweld

Kay roept Somalische autoriteiten op, uitgebreid onderzoek te doen naar de dood van de twee mannen.

Het vliegveld, ligt op ongeveer 574 kilometer van de Somalische hoofdstad Mogadishu. In het gebied zijn veel Somaliërs die geweld in het zuiden van het land zijn ontvlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.