buitenland

Ultimatum voor pro-Russische bezetters van gebouw Loehansk

Door Anna Vossers - 10 april 2014

De Oekraïense autoriteiten dreigen met geweld tegen bezetters van een overheidsgebouw in de stad Loehansk in het oosten van Oekraïne. Als zij zich donderdagavond niet overgeven, krijgen speciale eenheden het bevel om te schieten.

‘Als de gewapende mensen in het gebouw van de veiligheidsdienst zich in de komende uren niet realiseren wat er kan gebeuren, openen we de aanval,’ heeft een naaste medewerker van interim-president Oleksandr Toertsjinov gezegd tegen Oekraïense media.

Berkoet

In Loehansk wordt sinds dinsdag het hoofdkantoor van veiligheidsdienst SBU bezet. Volgens de Britse krant The Guardian zijn onder de bezetters 43 ex-leden van de Berkoet, de omstreden oproerpolitie die onder oud-president Viktor Janoekovitsj op zeer ruwe wijze tegen betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev optrad en gericht op demonstranten zou hebben geschoten. De Berkoet is eind februari opgeheven.

De mannen die het gebouw bezetten, schelden in The Guardian op de nieuwe regering van Oekraïne. Zij zouden zich verraden voelen door Janoekovitsj, die in februari naar Rusland vluchtte. Ze eisen een referendum over meer onafhankelijkheid van Kiev.

Interim-president Toertsjinov heeft beloofd dat wie vrijwillig het gebouw verlaat en zijn wapens inlevert, niet wordt vervolgd. Deze amnestie noemt één van de activisten op de Oekraïense televisie ‘onacceptabel’. De gewapende mannen weigeren de bezetting te staken tot de regering een referendum accepteert, zegt hij.

Rusland

Het Kremlin heeft eerder gewaarschuwd dat Oekraïens geweld kan leiden tot een ‘burgeroorlog’. Rusland heeft ongeveer 40.000 troepen paraat staan aan de grens.

Deze militairen kunnen binnen twaalf uur Oekraïne binnenvallen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry houdt er ernstig rekening mee dat het Russische leger daadwerkelijk Oekraïne zal binnentrekken, naar voorbeeld van de invasie op de Krim.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.