buitenland

Vanaf januari 2016 tolvignet op Duitse Autobahn

Door Servaas van der Laan - 10 april 2014

Niet-Duitse automobilisten die het Duitse snelwegennet gebruiken, zullen vanaf januari 2016 een tolvignet achter de voorruit moeten plakken. Op die manier dragen ook buitenlandse automobilisten bij aan de kosten van de Duitse Autobahn.

Dat zegt minister van Infrastructuur Alexander Dobrindt (CSU) tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tolwegen

Daarmee bevestigt de minister definitief dat de Duitse wegen, ook voor Nederlanders, in 2016 tolwegen zullen worden. Dankzij de tolwegen kan het ministerie niet tien maar twaalf miljard euro in Duitse infrastructuur investeren, zegt Dobrindt.

Voor Duitse automobilisten geldt de regeling ook, maar die krijgen een korting op de wegenbelasting. De ruim 40.000 kilometer aan Duitse snelwegen waren tot nu toe altijd gratis voor iedereen toegankelijk. Voor buurlanden Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is wel een tolvignet nodig.
Duitsland heft op dit moment alleen tol voor vrachtauto’s van boven de 12 ton. Vanaf 2015 zullen ook kleinere vrachtauto’s vanaf 7,5 ton een heffing moeten gaan betalen.

Schultz niet blij

De Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) weet officieel nog van niets, maar laat blijken dat ze niet blij is met de Duitse tolwegen.

‘Ik heb eerder al aangegeven dat wij hier tegen zijn en alle wegen zullen bewandelen om dit tegen te houden,’ zegt de minister. Ze hoopt dat ze snel door haar Duitse collega wordt geïnformeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.