buitenland

Venezuela vraagt tweede man Vaticaan als bemiddelaar

Door Anna Vossers - 09 april 2014

De regering van Nicolás Maduro en de oppositie van Venezuela hebben de hulp van de tweede man van het Vaticaan ingeroepen. Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin moet helpen de Venezolaanse crisis te beëindigen.

Dat meldt de Venezolaanse krant El Universal woensdag. Dinsdag bevestigde het Vaticaan al aan persbureau Reuters dat bemiddeling vanuit de rooms-katholieke kerk ophanden is, zonder te melden wie er zou worden gestuurd.

Demonstraties

Al zeker veertig mensen zijn om het leven gekomen en meer dan duizend personen raakten gewond bij protesten in Venezuela, die al ruim twee maanden aan de gang zijn. Door het gesprek met de oppositie aan te gaan, hoopt de communist Maduro een einde te maken aan de aanhoudende demonstraties.

De oppositie van Venezuela wordt vertegenwoordigd door de liberale partij MUD. Niet alleen het Vaticaan, ook de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) gaat een rol spelen in de vredesgesprekken.

Pietro Parolin

Parolin is een 59-jarige Italiaan die eerder al zijn diplomatieke kunsten heeft laten zien als plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Vaticaanstad en bij instituties in Mexico en Nigeria. De relatief jonge bisschop werd vorig jaar benoemd tot rechterhand van de paus.

Parolin was de laatste jaren voordat hij ‘plaatsvervangend paus’ werd al apostolisch nuntius, een soort ambassadeur van het Vaticaan, in Venezuela.

Schaarste

Sinds februari gaan voor- en tegenstanders van het communistische regime van Maduro de straat op. Zijn tegenstanders zijn boos over de schaarste, werkloosheid en criminaliteit in de olierijke staat.

Maduro, die na de dood van de linkse populist Hugo Chávez president van Venezuela werd, vindt alle kritieken onterecht en zegt dat hij net als zijn voorganger juist extreme armoede aanpakt. Tot nu toe bagatelliseerde hij telkens de crisis in zijn land en zei hij nog altijd rustig te slapen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.