buitenland

Verenigde Staten: wij geven geen militaire hulp aan Oekraïne

Door Tom Reijner - 14 april 2014

De Amerikaanse regering heeft geen plannen om militaire steun te geven aan Oekraïne. De Verenigde Staten zien geen militaire oplossing voor de crisis in het Oost-Europese land.

Wel wordt er gedacht aan een serie manieren om de steun voor het Oost-Europese land te tonen, zegt de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama maandag.

Die woordvoerder zei ook dat Obama zo snel mogelijk contact zal leggen met de Russische president Vladimir Poetin.

Bezoek

Het bericht komt op de dag dat het Witte Huis heeft bevestigd dat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, John Brennan, dit weekeinde in de Oekraïense hoofdstad Kiev is geweest. Vermoedelijk had hij daar een gesprek met hooggeplaatste functionarissen rond of in de tijdelijke Oekraïense regering.

De afgelopen dagen zeiden verschillende Russische media al dat Brennan in Kiev was gesignaleerd. Volgens de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou de CIA de Oekraïense regering aanzetten tot geweld tegen de pro-Russische militanten.

Onzin

De Amerikaanse regering doet die lezing van het bezoek van Brennan af als ‘onzinnig’. Oekraïne krijgt juist lof voor zijn terughoudendheid, zegt het Witte Huis.

Het is overigens ongewoon dat de Amerikaanse regering informatie geeft over bezoeken van het hoofd van de CIA. Maar de huidige gespannen situatie is een reden tot openheid: de omstandigheden in Oekraïne zijn ‘uitzonderlijk’, vinden de Amerikanen.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.