buitenland

Witte Huis: mislukte executie Oklahoma is niet humaan

Door Shari Deira - 30 april 2014

Het Witte Huis noemt de executie van Clayton Lockett die niet goed verliep, inhumaan. De executie in Oklahoma voldeed niet aan ‘de menselijke normen’.

Perssecretaris Jay Carney zei dat woensdag tijdens een gesprek met de pers. Hoewel Obama voorstander is van de doodstraf, uit hij kritiek op de wijze waarop een eind is gekomen aan het leven van Lockett.

Misdaad

Obama vindt dat de doodstraf kan worden uitgevoerd als er sprake is van een zeer wrede en verschrikkelijke misdaad. ‘Maar ook in die gevallen hebben we een norm in dit land, dat zelfs als de doodstraf van toepassing is, deze moet worden uitgevoerd op humane wijze.’

Dat was volgens Carney bij de executie van Lockett in de staat Oklahoma niet het geval.

Mompelen

De 38-jarige Lockett, die is veroordeeld voor moord, begon nadat hij bewusteloos was verklaard, hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Gevangenispersoneel schermde het tafereel met een gordijn af en zette de executie stop.

Lockett stierf uiteindelijk na een uur aan een hartaanval. Het was de eerste executie die in Oklahoma werd uitgevoerd met een nieuw middel. De cocktail bevatte een verdovende stof, en werd gevolgd door injecties met middelen die verlammen en het hart stoppen.

Gevangenissen

Amerika kampt met een tekort aan het fatale middel, waarmee de doodstraf eerder werd uitgevoerd. De cocktail werd veelal gemaakt in Europa en het middel wordt niet meer verkocht aan Amerikaanse gevangenissen.

Overigens wordt de doodstraf steeds minder vaak uitgevoerd in de Verenigde Staten. Vorig jaar werd de straf 39 keer uitgevoerd, het laagste aantal sinds 1994. Behalve het tekort aan de cocktail, komt dit ook de afnemende steun onder de Amerikaanse bevolking voor de doodstraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.