buitenland

Zoekteam verkleint zoekgebied Boeing 777 na nieuwe ‘pings’

Door Tomasz Blom - 10 april 2014

Het zoekgebied naar het vermiste Malaysia Airlines-toestel is donderdag verkleind, nadat eerder deze week opnieuw ‘pings’ werden opgevangen. Schepen en vliegtuigen speuren nu een gebied af van 58.000 vierkante kilometer.

Nog niet eerder was het speurgebied, dat nog altijd ruim anderhalf keer de oppervlakte van Nederland beslaat, zo klein. Het gebied ligt ongeveer 2.240 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth.

Volgens Australische autoriteiten doen veertien vliegtuigen en dertien schepen mee aan de zoektocht.

Optimisme

De versmalling volgt op de verklaring van de Australische leider van de zoektocht Angus Houston, die woensdag het vermoeden uitsprak ‘het vliegtuig in de nabije toekomst te vinden’.

Houstons optimisme is gebaseerd op herhaaldelijk opgevangen signalen, vermoedelijk afkomstig van de zwarte doos van de verdwenen Boeing 777.

Het is belangrijk dat de zwarte doos snel wordt gevonden, omdat die ongeveer een maand signalen kan uitzenden. Daarna is de batterij leeg. Volgens Houston worden de pings al zwakker.

Het is inmiddels 34 dagen geleden dat vlucht MH370 op 8 maart spoorloos verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.