buitenland

‘Zoektocht naar verdwenen Boeing 777 gaat nog jaren duren’

Door Tom Reijner - 25 april 2014

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines gaat waarschijnlijk nog jaren duren. Een speuractie met een Amerikaanse onbemande onderzeeër in een klein gebied is vermoedelijk mislukt.

‘We hadden alle hoop gevestigd op dit kleine gebied en hebben niets gevonden. We moeten terugkeren naar het grote gebied. En nu spreken we over jaren,’ zegt een hoge Amerikaanse functionaris van het ministerie van Defensie.

Moeilijk

Vanaf nu zou een moeilijke fase van de zoekactie aanbreken, omdat de concrete aanwijzingen tot dusver niets hebben opgeleverd. Op de plek waar mogelijke signalen waren opgevangen van de zwarte dozen van de Boeing zijn geen wrakstukken gevonden.

Daarom moeten weer grote stukken oceaanbodem worden afgezocht. Ook de spullen die woensdag aanspoelden op de Australische kust bleken bij nader inzien niet van het vliegtuig van Malaysia Airlines te zijn.

Gevoelens

De Boeing 777 verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking van de radar. Sindsdien ontbreekt elk spoor. De Maleisische premier Najib Razak, die eerder aangaf dat het vliegtuig met zekerheid in zee was gestort, zegt vrijdag dat hij de 239 passagiers nog niet dood wil verklaren.

In een vraaggesprek met nieuwszender CNN vertelde de premier dat hij dat op een bepaald moment wel wil doen, maar dat hij nog rekening moet houden met de gevoelens van de nabestaanden. Hij kondigde ook aan dat zijn regering volgende week een rapport publiceert over het verdwenen vliegtuig. Het rapport is eerst aan de Verenigde Naties voorgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.