buitenland

Zoektocht naar zwarte doos vermiste Boeing Malaysia Airlines

Door Servaas van der Laan - 06 april 2014

Nu een Chinees schip voor de tweede keer een mogelijk signaal van de zwarte doos van de vermiste Boeing 777 heeft opgevangen, is de zoektocht ingezet. Gespecialiseerde Britse en Australische marineschepen arriveren maandagochtend in het gebied.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC zondag.

Ping

Zaterdag ontving een Chinees schip tot tweemaal toe een ‘ping’ op frequentie 37.5 kHz. Dat is de golflengte waarop de zwarte doos van de vermiste vlucht MH370 uitzendt.

De Britse en Australische marineschepen HMS Echo en ADV Ocean Shield zijn op dit moment op volle koers richting de plek in de Indische Oceaan waar de signalen zijn waargenomen.

Zwarte doos

Een zwarte doos zendt maximaal 30 dagen uit en dan zijn de batterijen op. Aangezien de Boeing op 8 maart van de radar verdween, is er niet veel tijd meer.

Maandagochtend vroeg komen de marineschepen aan in het gebied. Zij zullen de zoektocht onder water voortzetten door gebruik te maken van een Towed Pinger Locator. Dat is een apparaat van de Amerikaanse marine dat bestaat uit een kabel met een microfoon. Een schip sleept de kabel over een lengte van 240 kilometer door het water.

Volgens de Australische premier gaat het om een ‘hoopvolle aanwijzing’ die desalniettemin nog geen enkele zekerheid biedt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.