buitenland

‘Zwaarste economische crisis uit geschiedenis treft Albanië’

Door Servaas van der Laan - 29 april 2014

De invoering van een progressief belastingstelsel heeft in Albanië voor een vrije val van de overheidsinkomsten gezorgd. Het balkanland, dat in juni opnieuw zal proberen EU-kandidaat-lidstaat te worden, staat voor het zwaarste economische scenario uit de geschiedenis.

Dat zegt oppositieleider Lulzim Basha in het Albanese dagblad Rilindja Demokratike.

Belastingen

Toen de Socialistische premier Edi Rama vorig jaar aan de macht kwam, schafte hij de vlaktaks af en voerde hij een progressief belastingsysteem in. Hij beloofde daarbij dat de belastinginkomsten met 13,1 procent zouden toenemen.

Maar uit cijfers van het ministerie van Financiën blijkt nu dat die inkomsten met maar liefst 38 procent zijn gedaald. Oppositieleider Basha herinnert de premier aan diens verkiezingsbelofte dat de staatsinkomsten zouden toenemen zodat het begrotingstekort kon worden teruggebracht.

#Albanië: 38% minder belastinginkomsten sinds invoering nieuw stelsel, terwijl 14% groei was voorspeld door linkse regering van PS #edirama

Doemscenario

Die belofte heeft Rama niet waar kunnen maken. De staatsschuld is sinds het aantreden van Rama opgelopen met 120 miljoen euro tot 64 procent van het bbp. Volgens Basha zijn de hoge belastingen, het gebrek aan investeringen, belastingontduiking, achterstallige betalingen en massa-ontslagen op dit moment de grote problemen van de Albanese economie.

Volgens de oppositieleider maakt de balkanstaat zich op voor ‘een negatief economisch scenario dat het land nog nooit heeft meegemaakt’.

Kandidaat-lidmaatschap ver weg

De negatieve cijfers over de Albanese economie verschijnen een maand voordat het land opnieuw de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie probeert te bemachtigen.

De Tweede Kamer besloot vorig jaar dat Nederland het voorlopige lidmaatschap van Albanië voorlopig zal veto’en. Dit in tegenstelling tot de Europese Commissie die van mening is dat Albanië klaar is voor de EU. Volgende maand zal het Nederlandse standpunt betreffende Albanië door de Kamer opnieuw worden geëvalueerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.