buitenland

Zwaarste Mount Everest-ongeluk ooit: 12 doden, 5 vermisten

Door Anna Vossers - 18 april 2014

Zeker twaalf Nepalese sherpa’s zijn om het leven gekomen door een lawine op Mount Everest. Nog eens drie bergbeklimmers raakten zwaargewond en ten minste vijf personen zijn vermist. Nog nooit eerder kwamen zoveel klimmers tegelijk om het leven op de berg.

Een groep van ongeveer vijftig mensen, bijna allemaal Nepalese sherpa’s, werd op 6 kilometer hoogte overvallen door een lawine. De groep klimmers was bezig met het klaarmaken van de route voor het klimseizoen.

Sherpa’s

De lawine had vrijdagochtend vroeg plaats, vlak boven het basiskamp, bij de icefall van de Khumbu-gletsjer op de populairste zuidelijke, Nepalese route naar de top, meldt CNN. Helikopters en reddingswerkers zijn op zoek naar de vermiste klimmers.

Dit jaar hebben 334 buitenlandse sportklimmers en 400 sherpa’s toestemming gekregen om de 8.848 meter hoge berg in het Himalayagebergte te beklimmen. Sherpa’s werken vaak als gids voor buitenlandse klimmers. De tweede helft van mei wordt gezien als de beste tijd van het jaar om de hoogste berg ter wereld te bestijgen. Voor die tijd zorgen de gidsen ervoor dat de routes en kampementen zomerklaar zijn.

Dodelijke ongelukken

Meer dan 4.000 klimmers hebben, sinds Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953 de top bereikten, het hoogste punt van Mount Everest bereikt. Bijna 250 mensen overleefden de tocht niet, schrijft persbureau Reuters.

Het dodelijkste ongeluk tot nu toe op Mount Everest, met acht fatale slachtoffers, gebeurde in 1996. Jon Krakauer, die erbij was, schreef er het boek Into Thin Air over.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.