buitenland

Zware aardbeving Chili, waarschuwing tsunami ingetrokken

Door Tom Reijner - 02 april 2014

Bij een aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter voor de kust van Chili, Peru en Ecuador zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Voor de regio was een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die is intussen ingetrokken.

Er zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, melden de Chileense autoriteiten dinsdag (lokale tijd).

Evacuatie

Voor de westkust van Zuid-Amerika is al een tsunami van bijna 2 meter hoog waargenomen. Volgens de Chileense marine bereikte de vloedgolf de kust bij de stad Pisagua 45 minuten na de beving.

De Chileense autoriteiten hebben de kustgebieden uit voorzorg geëvacueerd. Tienduizenden mensen zijn naar hogere gebieden gevlucht. Ook Peru is begonnen met het ontruimen van de kust.

Schade

Ook de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Panama, Nicaragua en Costa Rica moesten alert zijn op tsunami’s, maar lopen minder gevaar dan de andere landen. Het Chileense ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder weten dat de tsunamiwaarschuwing nog zeker tot 10.00 uur (Nederlandse tijd) van kracht blijft.

Of er grote schade is, is nog onbekend. Wel zouden aardverschuivingen ervoor hebben gezorgd dat wegen zijn geblokkeerd in Chili. In de stad Arica is een aantal huizen verwoest. Driehonderd vrouwen wisten te ontsnappen uit een gevangenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.