buitenland

1 mei: hamers, sikkels en swastika’s ‘sieren’ straatbeeld

Door Servaas van der Laan - 01 mei 2014

Op 1 mei wordt door socialisten en communisten de dag van de arbeid gevierd. Kleurrijke figuren gaan in de hele wereld de straat op met hamers, sikkels, maar ook hakenkruizen om te protesteren tegen van alles en nog wat.

In het Oekraïense Charkov greep de communistische partij de 1 mei-viering aan om de liefde voor de oude Sovjet-Unie te tonen.

Op een plein in de stad zwaaien ze met rode vlaggen waarop hamers en sikkels prijken. In spreekkoren roepen de communisten hun afkeer uit tegen het kapitalisme, terwijl de oude Vladimir Lenin vanaf een sokkel toekijkt.

Swastika’s

Ruim vijftienhonderd kilometer verderop zijn het de op swastika’s lijkende symbolen die de straten van Sint-Petersburg (ont)sieren. In zwarte uniformen gestoken neonazi’s marcheren er door de Russische stad.

In de hoofdstad Moskou wordt voor het eerst in 23 jaar op 1 mei weer op het Rode Plein gedemonstreerd. Naar schatting zijn meer dan 100.000 Russen bijeengekomen op het historische plein bij het Kremlin.

Taksimplein

Een dergelijke manifestatie is de Turken niet gegund. Het Hooggerechtshof besloot dat het centrale Taksimplein in Istanbul de hele dag hermetisch afgesloten moest blijven. Toch kwam het ook hier tot confrontaties tussen politie en actievoerders. De Turken demonstreren tegen het autoritaire regime van premier Recep Tayyip Erdogan.

Ook in de Aziatische landen Cambodja, Maleisië, Indonesië, Taiwan, Hong Kong en Singapore gingen mensen de straten op. Hier wordt vooral geprotesteerd tegen lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden.

Nederland

In Nederland gaan werknemers op de dag van de arbeid gewoon naar hun werk. Op enkele actievoerders na. Zo is vanuit de Groningse Eemshaven een actiegroep onderweg naar Den Haag om daar ‘de boel schoon te vegen’.

PvdA-leider Diederik Samsom greep de 1 mei-viering aan om, geheel in socialistische traditie, in de Volkskrant een oproep te doen tot meer overheidsuitgaven en hogere belasting voor de rijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.