buitenland

Aanslag Nederlandse militairen werk van zelfmoordterroristen

Door Tom Reijner - 25 mei 2014

De zes Nederlandse militairen die zaterdagavond lichtgewond raakten bij een aanslag in Djibouti hebben de missie naar Somalië voortgezet. De autoriteiten in Djibouti melden zondag dat de aanslag is gepleegd door zelfmoordterroristen.

De bemanningsleden van de Zr. Ms. De Zeven Provinciën zaten zaterdag rond 19.00 uur Nederlandse tijd in een restaurant in Djibouti-Stad toen er twee luide ontploffingen waren.

Granaten

Het restaurant wordt frequent bezocht door Westerlingen. Waarschijnlijk gooiden de terroristen met granaten. De militairen raakten niet ernstig gewond. ‘Ze hebben zelf naar huis kunnen bellen en zijn aan boord gecontroleerd en behandeld,’ zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie.

Er vielen ook twee doden bij de aanvallen. Onder de doden is in elk geval een zelfmoordterrorist. Naast de Nederlanders zijn nog andere gewonden gevallen.

Missie

Het zestal Nederlanders was, na hun korte stop in Djibouti, in staat de missie gewoon voort te zetten. Hun marineschip bevond zich vannacht alweer op zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat met ruim tweehonderd bemanningsleden neemt tot eind augustus deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie in de wateren rond Somalië.

Djibouti ligt in de buurt aan de Golf van Aden. In die regio, waar veel koopvaardijschepen langskomen, proberen piraten uit Somalië geregeld hun slag te slaan.

Djibouti – bron: Google Maps

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.