buitenland

Afrikaanse reus Nigeria groeit als kool maar kent ook gevaar

Door Tom Reijner - 07 mei 2014

Bij een nieuwe aanval van de islamitische terreurgroep Boko Haram op een dorp in het noordoosten van Nigeria zijn woensdag veel mensen vermoord. Gewapende milities openden het vuur op inwoners van Gamboru in de deelstaat Borno.

‘Ze zijn nog steeds lijken aan het tellen,’ zegt een lokale politicus. ‘Tot nu toe zijn het er tweehonderd, maar (vermoedelijk) zijn het er veel meer.’

Vrachtwagens

De laatste bloedige aanslag geeft aan dat de veiligheid in het West-Afrikaanse land ernstig onder druk staat. Boko Haram (‘Westers onderwijs is zondig‘) voert doorlopend aanslagen uit, waarbij veel Nigerianen de dood vinden. Ook is de beweging verantwoordelijk voor ontvoeringen.

Zo ontbreekt nog altijd elk spoor van de ruim tweehonderd schoolmeisjes die in april werden vastgrepen in een schoolgebouw en werden afgevoerd in vrachtwagens. Boko Haram ontvoerde dinsdag nog eens acht meisjes.

Eerder deze week werden drie Nederlanders meegenomen, vermoedelijk door een andere beweging. Waar zij zijn, is nog altijd onduidelijk.

Rijken

Nigeria – een land met ruim 177 miljoen inwoners – is een opkomende economische en politieke grootmacht. Het West-Afrikaanse land is met Zuid-Afrika in een felle strijd verwikkeld om het economische leiderschap van Afrika. Waarnemers verwachten dat het olierijke Nigeria op den duur Zuid-Afrika, dat nu nog de ‘grootste’ is, voorbij zal streven.

De Nigeriaanse economie groeit al jaren met 7 procent. Het groeicijfer is te danken aan sectoren als mobiele telefonie en informatietechnologie. De voorspoed zorgt voor een nieuw groep rijken en een sterk uitdijende middenklasse.

Chaos

Maar door aanslagen, ontvoeringen en ander politiek en religieus geweld is Nigeria ook een chaotisch en onveilig land. De centrale overheid is niet bij machte om de situatie te verbeteren en heeft geen controle over het noordoosten van Nigeria.

In het uitgestrekte gebied maken extremisten de dienst uit. Daar is de sharia, de streng islamitische wetgeving, van kracht. Nigeria heeft intussen de hulp ingeroepen van Amerika, die bekijken hoe zij de autoriteiten kunnen ondersteunen.

Het zuiden, waar veel christenen wonen, staat op gespannen voet met het overwegend islamitische noorden. Het geweld gaat vooral uit van radicale moslims. ‘Christenen zijn minder gewelddadig,’ zegt Emmanuel Ifeogwu, een Nigeriaanse bareigenaar,  deze week in Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.