buitenland

Amerika: Russen halen inderdaad troepen weg van grens Oekraïne

Door Tom Reijner - 23 mei 2014

Russische troepen zijn zich terug aan het trekken uit de grensregio met Oekraïne. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, gaat het om kleine bewegingen.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie vrijdag.

Zenuwen

Het is volgens de Amerikanen nog te vroeg om te concluderen dat alle soldaten naar hun bases terugkeren. De Russische regering heeft die terugkeer verschillende keren beloofd, maar de NAVO meldde dat tot dusver geen troepenbewegingen zijn waargenomen.

De Russische troepenconcentratie aan de grens leidde de afgelopen weken tot zenuwachtige reacties bij de Oekraïense regering in Kiev en het Westen. De vrees bestond dat Rusland na de annexatie van de Krim in maart, meer delen van Oekraine wilde innemen. Zo zei de tijdelijke Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dat Rusland een Derde Wereldoorlog wilde ontketenen.

Burgeroorlog

Zondag zijn er presidentsverkiezingen in het Oost-Europese land. De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat hij de stembusgang met respect zal behandelen. Dat betekent overigens niet dat hij de nieuwe president zal erkennen.

Hij vindt dat de verkiezingen het gevolg zijn van een staatsgreep die hartelijk werd ondersteund door het Westen. Oekraïne heeft te maken met een volledige burgeroorlog, zei Poetin, en dat is de schuld van Europa en de Verenigde Staten.

De onrust is nog steeds niet ingedamd. Donderdag voerden meer dan vijfhonderd separatisten een aanval uit op het Oekraïense leger. Daarbij vielen naar verluidt meer dan dertig doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.