buitenland

Amerikaanse vliegtuigen speuren naar Nigeriaanse meisjes

Door Tomasz Blom - 13 mei 2014

De Verenigde Staten gaan bemande vliegtuigen inzetten bij de zoektocht naar de ruim tweehonderd ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes. Daarnaast zullen de Amerikanen satellietbeelden delen met de Nigeriaanse autoriteiten.

Dat schrijft de BBC dinsdag. De Amerikanen willen niet zeggen om wat voor toestellen het gaat. Persbureau Reuters meldde eerder al dat de Verenigde Staten het gebruik van drones overwogen.

Video

Het bericht komt nadat de islamitische terreurgroep Boko Haram maandag voor het eerst beelden vrijgaf waarop de geroofde meisjes te zien zouden zijn. In de video zegt Boka Haram-leider Abubakar Shekau dat de meisjes worden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van gevangengenomen Boko Haram-leden.

Een Nigeriaanse minister heeft gezegd dat een ruil is uitgesloten. Volgens Shekau zullen de meisjes net zo lang worden vastgehouden totdat alle Boko Haram-strijders zijn vrijgelaten. Ook zegt de moslimstrijder dat de meisjes intussen de regels en wetten van de radicale islam erkennen.

De meisjes werden op 14 april ontvoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.