buitenland

Amerikanen klagen China aan, omdat het land geheimen stal

Door Fieke Hamers - 19 mei 2014

Het Amerikaanse ministerie van justitie klaagt verschillende Chinese overheidsfunctionarissen aan. Ze zouden zich hebben schuldig gemaakt aan het stelen van Amerikaanse bedrijfsgeheimen via cyberspionage.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat de Verenigde Staten overheidsfunctionarissen aanklagen voor het hacken van informatie.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt tegen NBC News dat er militaire middelen en inlichtingendiensten zijn ingezet om Amerikaanse bedrijven digitaal te bespioneren.

Verdachten

De namen van de getroffen bedrijven zijn nog niet vrijgegeven, maar zouden onder andere in de industrie en energiesector zitten.

Volgens de Wall Street Journal is er sprake van vijf verdachten die zouden werken voor eenheid 61398 van het Chinese leger. Deze eenheid zou zich al sinds 2006 bezighouden met het hacken van Amerikaanse bedrijfsgeheimen.

Motieven

In een rapport van de National Counterintelligence Executive uit 2011 wordt China genoemd als het land dat het meest digitaal spioneert. Door computers van Amerikaanse bedrijven binnen te dringen hoopt men vooral informatie te vinden voor economisch gewin.

Maar er zijn ook andere motieven om Amerikaanse bedrijven te bespioneren. Vorig jaar gaven verschillende Amerikaanse kranten als The New York Times en de Wall Street Journal nog aan te zijn getroffen door hackers afkomstig uit China.

Volgens Amerikaanse veiligheidsexperts hebben Chinezen nieuwsorganisaties in de Verenigde Staten gehackt om lekken in de Chinese overheid op te sporen.

In 2010 werd zoekgigant Google getroffen door Chinese hackers. Vooral de accounts van Chinese mensenrechtenactivisten en dissidenten waren toen het doelwit.

Waarschuwing

Tijdens een staatsbezoek van president Barack Obama aan China vorig jaar was cyberspionage een belangrijk gespreksonderwerp. Obama waarschuwde de Chinese president Xi Jinping dat er actie moet worden ondernomen tegen het stelen van Amerikaanse bedrijfsgeheimen door China. Anders zou dit de relatie tussen Amerika en China ‘nadelig kunnen beïnvloeden’.

Marc Zwillinger, een voormalig advocaat van het ministerie van Justitie, zegt dat ‘de enige computers die veilig zijn voor hackers van de Chinese overheid computers zijn die uitstaan en op de achterbank van je auto liggen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.