buitenland

ANC van president Zuma aan kop bij verkiezingen Zuid-Afrika

Door Shari Deira - 08 mei 2014

Zuid-Afrika heeft zijn stem uitgebracht en de eerste prognoses zijn binnen. In de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezing gaat het regerende ANC zoals verwacht aan kop met bijna 56 procent van de stemmen.

De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie van Helen Zille, is met 31 procent van de stemmen de tweede grote partij. Ongeveer 25 procent van de stemmen is geteld.

Winnen

Naar verwachting komt het ANC van de huidige president Jacob Zuma na de verkiezingen weer aan de macht. Hoewel het ANC de verkiezingen zal winnen, wordt deze verkiezing gezien als verlies, omdat de partij minder stemmen binnenhaalde.

De 72-jarige Zuma zal opnieuw president worden van Zuid-Afrika, ondanks de kritiek die hij kreeg de afgelopen periode. De partij regeert al sinds de eerste vrij verkiezingen na het eind van de apartheid in 1994.

Stem

De opkomst bij de verkiezingen was iets meer dan 72 procent. De stemgerechtigden konden hun stem uitbrengen in een van de 22.000 stemlokalen.

Stemgerechtigden moesten in lange rijen staan om hun stem uit te brengen. De verkiezingen zijn zonder grote incidenten verlopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.