buitenland

Angela Merkel voor vierde jaar op rij machtigste vrouw ter wereld

Door Fieke Hamers - 28 mei 2014

In de jaarlijkse top honderd van machtigste vrouwen van Forbes Magazine eindigt bondskanselier Angela Merkel wederom bovenaan. Merkel behaalt daarmee de eerste positie voor het vierde jaar op rij.

Forbes Magazine heeft de macht van de vrouwen onder andere beoordeeld op de criteria geld, media aandacht, verschillende invloedssferen en hoe succesvol ze hun macht uitoefenen. Dit jaar komt de lijst voor de tiende keer uit.

Top vijf

Op de tweede plaats eindigt Janet Yellen, de nieuwe voorzitter van de Federal reserve, de Centrale Bank van de Verenigde Staten. De derde plek is voor Melinda Gates, de vrouw van Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff zakte van de tweede plek in 2013 naar de vierde plek dit jaar. Topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde staat op de vijfde plaats. Er staan helaas geen Nederlandse vrouwen op de lijst.

Macht

Op de lijst staan negen staatshoofden die landen leiden met een gezamenlijk Bruto Binnenlands Product van 8,2 biljoen euro en samen 641 miljoen inwoners hebben. In de rangorde staan 28 CEO’s die de baas zijn over bedrijven met een gezamenlijke winst van 1,2 biljoen euro.

Er staan dertien vrouwelijke miljardairs op de lijst met een gezamenlijk vermogen van meer dan 60 miljard euro. De honderd machtigste vrouwen ter wereld hebben samen op sociale media meer dan 812 miljoen fans en volgers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.