buitenland

Berlusconi begint onder grote belangstelling aan taakstraf

Door Shari Deira - 09 mei 2014

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is onder belangstelling van honderden journalisten en fotografen begonnen aan zijn taakstraf. Berlusconi moet een jaar lang Italianen met Alzheimer bijstaan in een verpleeghuis.

De 77-jarige Berlusconi werd bij verpleeghuis Sacra Famiglia opgewacht door journalisten uit binnen- en buitenland, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Straf

Berlusconi werd vorig jaar tot vier jaar celstraf veroordeeld voor belastingfraude. Het is in Italië ongebruikelijk dat mensen boven de zeventig worden vastgezet, en de rechtbank heeft de straf op verzoek van Berlusconi omgezet in een taakstraf.

De oud-premier van Italië moet een jaar lang vier uur per week in het verpleeghuis werken. Tijdens zijn werk mag hij niet zingen, moppen vertellen aan bewoners of politiek campagnevoeren, zo heeft de directeur van Sacra Famiglia bepaald.

Reclasseringsambtenaar Severina Panarello is toegewezen om er op toe te zien dat Berlusconi zich aan de regels houdt.

Avondklok

Berlusconi heeft ook zijn paspoort moeten inleveren, en mag binnen Italië maar beperkt reizen. Hij moet zich verder houden aan een avondklok bij zijn huis in Milaan.

Berlusconi zou zich voorafgaand aan de taakstraf hebben verdiept in de ziekte van Alzheimer. Tijdens zijn werk zal hij worden begeleid door medisch personeel, dat is gespecialiseerd in de ziekte.

De aankomst van Berlusconi bleef niet onopgemerkt (foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.