buitenland

Boko Haram geeft video met ontvoerde schoolmeisjes vrij

Door Servaas van der Laan - 12 mei 2014

De islamitische terreurgroepering Boko Haram heeft een video vrijgegeven waarop de ontvoerde schoolmeisjes te zien zouden zijn. Volgens de moslimfundamentalisten hebben de meisjes zich intussen bekeerd tot de islam.

Op de video zijn de meisjes te zien terwijl ze, gekleed in lange doeken, in een halve kring liederen zingen. Ook worden twee meisjes ‘geïnterviewd’. Tijdens het praten is te zien hoe de meisjes rillen van angst.

Gevangenenruil

Boko Haram-leider Abubakar Shekau leest op de video een briefje voor. Hij zegt dat de meisjes worden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van gevangengenomen collega-terroristen.

Shekau zegt de meisjes net zo lang vast te houden totdat alle Boko Haram-strijders zijn vrijgelaten. Ook zegt de moslimstrijder dat de meisjes intussen de regels en wetten van de radicale islam onderschrijven.

Ontvoering

Ruim 220 leerlingen van een middelbare meisjesschool in de Nigeriaanse stad Chibok werden in april door leden van Boko Haram ontvoerd. Aanvankelijk was er weinig aandacht voor de zaak, maar intussen hebben bekende namen als VN-chef Ban ki-moon en first lady Michelle Obama zich op de zaak gestort.

Zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten heeft teams naar Nigeria gestuurd om te helpen bij de opsporing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.