buitenland

‘Britse soldaat steekt duim op bij bebloed lichaam taliban’

Door Tom Reijner - 09 mei 2014

Het Britse leger doet onderzoek naar foto’s waarop een Britse militair in Afghanistan lijkt te poseren bij het bebloede lichaam van een Taliban-militant. Hij steekt zijn duim op bij het lijk.

De foto’s zijn opgedoken op de website Liveleak, een Britse video-uploadwebsite waarop gebruikers films en foto’s kunnen uploaden en delen.

Aanval

De Britse luchtmacht heeft bevestigd dat er een onderzoek loopt. Twee militairen zijn al op non-actief gesteld, schrijft de BBC. Een woordvoerder van het leger zegt dat niet wordt getolereerd dat militairen op deze manier omgaan met gedode tegenstanders.

De foto’s zijn genomen na een aanval door opstandelingen op de basis Camp Bastion in 2012. Bij die aanval werden zes Amerikaanse Harrier-gevechtsvliegtuigen vernietigd. Twee Amerikaanse mariniers kwamen om het leven. Een aantal Britse militairen raakte gewond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.