buitenland

‘Brussel verdient gele kaart voor oneerlijk pensioenplan’

Door Servaas van der Laan - 13 mei 2014

De nieuwe pensioenenrichtlijn van de Europese Commissie is niet alleen bemoeizuchtig, het treft ook nog eens de verkeerde landen. Daarom moet Nederland de gele kaart trekken voor het pensioenplan.

Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dinsdag tegen elsevier.nl.

Liefst rode kaart

‘Het liefste had ik de rode kaart getrokken, maar dat mag nu eenmaal niet van Hans van Baalen (VVD),’ zegt Omtzigt. Met het nieuwe pensioenplan wil de Europese Commissie de kapitaalgedekte stelsels zekerder maken met uitgebreide regels.

Die regels zijn te vergelijken met de maatregelen die ook bij banken zijn genomen. Nationale parlementen mogen op een aantal terreinen zich niet meer met die regels bemoeien.

Oneerlijk

Omtzigt vindt het plan niet alleen te gedetailleerd en ingrijpend, maar ook oneerlijk. ‘Omdat alleen de kapitaalgedekte systemen worden aangepakt, ontspringen landen die de stelsels veel minder goed op orde hebben de dans. Dit zijn bijvoorbeeld Polen en Hongarije maar ook Duitsland weet via een “truc” de strenge regels te ontlopen. Dit betekent dat vooral Nederland en Groot-Brittannië hard worden gepakt’.

Daarom pleit het CDA voor een Nederlandse gele kaart tegen het plan. De christendemocraten dienen hiervoor dinsdag een initiatiefvoorstel in.

De tik op de vingers van de Europese Commisie wordt ondersteund door de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). ‘Het is een slechte zaak dat de Europese Commissie zich indringend wil bemoeien met het Nederlandse pensioenstelsel’, zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.