buitenland

Buitenlandse Zaken niet op de hoogte van sancties Saudi-Arabië

Door Servaas van der Laan - 21 mei 2014

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weet niets van economische sancties die Saudi-Arabië tegen het Nederlandse bedrijfsleven zou hebben ingevoerd. Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad heeft geen verklaring afgegeven waarin de sancties zouden worden aangekondigd.

Dit meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan elsevier.nl.

Geen bevestiging

De verklaring waarover wordt gesproken in Saudische media is niet door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad bevestigd,’ laat de woordvoerder weten.

Wel heeft Den Haag ‘indicaties’ dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen tegen Nederland overweegt vanwege het beledigen van de Saoedische vlag en het islamitische geloof door PVV-leider Geert Wilders. ‘Nederland staat hierover in contact met de autoriteiten in Riyad. Daarbij wordt onderstreept dat het kabinet destijds nadrukkelijk afstand heeft genomen en blijft nemen van het beledigen van de Saoedische vlag en de islam door de heer Wilders.’

Lastige dialoog

Binnenkort reist een hoge ambtenaar van het ministerie af naar Saudi-Arabië om over de kwestie te spreken. Buitenlandse Zaken laat weten dat door deze kwestie de dialoog met het Arabische land ‘wordt bemoeilijkt’.

‘Geluiden uit het Nederlandse maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven onderstrepen de noodzaak via diplomatieke weg een oplossing te vinden.’

Intussen laten de exportvereniging Fenedex en verladersorganisatie EVO weten dat de eventuele sancties van Saudi-Arabië in strijd zijn met het internationaal recht. Het land mag deze maatregelen alleen nemen als de nationale veiligheid of gezondheid in het geding is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.