buitenland

China eist uitleg van Amerikaanse ambassadeur in spionagezaak

Door Fieke Hamers - 20 mei 2014

China heeft de Amerikaanse ambassadeur ontboden nadat de Verenigde Staten maandag vijf militaire officieren beschuldigden van het hacken van bedrijfsgeheimen. Chinese staatsmedia waarschuwden de Amerikanen voor verdere acties.

De Amerikaanse ambassadeur in China Max Baucus sprak maandag met Zheng Zeguang, een vertegenwoordiger van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat gebeurde kort nadat de Verenigde Staten een aanklacht bekendmaakten tegen vijf Chinese militaire officieren. Deze zouden Amerikaanse bedrijven in nucleaire, metaal- en energiesectoren hebben gehackt om bedrijfsgeheimen te stelen.

Hypocriet

Zheng noemde de aanklachten ‘aanmatigend’ en ‘hypocriet’. De aanklachten hebben de relatie tussen beide landen ernstig geschaad, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Zheng ontkent dat Chinese overheidsfunctionarissen zich bezighouden met diefstal van bedrijfsgeheimen via internet.

China zegt zelf slachtoffer te zijn van cyberspionage door de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder van het Chinese staatsbureau voor internet-informatie maken de Verenigde Staten zich schuldig aan ‘het aanvallen en infiltreren van Chinese netwerken van onder andere overheden, instituten, bedrijven en universiteiten’.

Verontwaardiging

Het is de eerste aanklacht van hacking tegen buitenlandse overheidsfunctionarissen. Het volgt op groeiende maatschappelijke verontwaardiging om cyberspionage. Vorig jaar stond het onderwerp tijdens een staatsbezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan China nog hoog op de agenda.

Obama waarschuwde de Chinese president toen dat actie moest worden ondernomen tegen het stelen van Amerikaanse bedrijfsgeheimen actie.

Uitlevering

Volgens sceptici zullen de verdachten niet worden opgepakt omdat Peking niet van plan zal zijn ze uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Het zal de verdachten er wel van weerhouden te reizen naar Amerika of naar landen die een uitleveringsverdrag hebben met de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.