buitenland

Collectie Gurlitt gaat naar buitenlandse kunstinstelling

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2014

De Duitse verzamelaar Cornelius Gurlitt die dinsdag overleed, heeft de bestemming van zijn enorme kunstverzameling laten vastleggen in een testament. Het is de bedoeling dat de collectie wordt geschonken aan een kunstinstelling in het buitenland.

Dat meldt de Süddeutsche Zeitung dinsdagavond.

Intact

In het testament is vastgelegd dat de collectie, die naar schatting een miljard euro waard is, intact blijft en niet uit elkaar zal worden gehaald.

De 81-jarige Duitser zou het testament de afgelopen maanden vanuit het ziekenhuis hebben laten optekenen waar hij op sterven lag.

Meesterwerken

Dinsdag overleed Gurlitt in zijn huis in München waar hij tientallen jaren tussen 1.406 werken leefde van onder anderen Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Klee en Marc Chagall.

Een maand geleden trof Gurlitt met de lokale overheid in München een regeling over een onderzoek naar de herkomst van de schilderijen. Gurlitt kwam overeen dat, in geval het gestolen werken betrof, de schilderijen bij de rechtmatige eigenaar moeten worden gebracht. De in het testament genoemde ‘erven’ zullen zich hierbij neer moeten leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.