buitenland

Curaçaose oud-premier Schotte na week al weer op vrije voeten

Door Tom Reijner - 28 mei 2014

De voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte is dinsdagavond (lokale tijd) vrijgelaten. Hij blijft nog wel verdachte, maar wordt niet meer vastgehouden.

Dat meldt het Openbaar Ministerie op het eiland. Schotte werd bij zijn vrijlating opgewacht door een groep aanhangers.

Interview

De oud-premier, de leider van de grootste oppositiepartij MFK, zat precies een week vast op verdenking van valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Hij werd opgepakt na afloop van een interview in een tv-studio.

De politie pakte ook zijn vriendin op. Zij werd na twee dagen vrijgelaten, maar is net als haar vriend nog altijd verdachte. Zijn opsluiting is een duidelijk geval van ‘onrechtvaardigheid’, zei de 39-jarige politicus nadat hij vrijkwam.

Justitie zou hem hebben opgesloten, om hem zo weg te houden uit de politieke strijd. Hij klaagde over de cel waarin hij zat opgesloten en weigerde om iets te eten uit angst voor vergiftiging.

Maffia

Eind 2012 werden verschillende aangiften gedaan tegen Schotte, nadat het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties op Curaçao meer dan vijftig dubieuze financiële transacties had opgemerkt.

In het kader van een onderzoek werden vorige week huizen in Italië doorzocht en getuigen gehoord in Italië, op Sint Maarten en op Curaçao. Schotte, die premier was van 2010 tot 2012, is enige tijd in verband gebracht met de Siciliaanse maffia.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.