buitenland

Curaçaose oud-premier Schotte opgepakt na afloop interview

Door Tom Reijner - 20 mei 2014

Gerrit Schotte gaf dinsdagochtend (lokale tijd) een interview in een tv-studio. Na afloop werd de oud-premier in Willemstad gearresteerd door de recherche.

De aanhouding volgt ‘in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek’. De precieze reden voor de actie is nog onbekend. Ook zijn vriendin is aangehouden, melden lokale media.

Speculaties

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de oud-premier van het witwassen van geld en omkoping, bleek in december. Toen is zijn huis en partijkantoor doorzocht.

Nadien ontstonden er in Curaçaose media speculaties dat Schotte wel eens betrokken zou kunnen zijn bij de moord op de populaire politicus Helmin Wiels. Het OM ontkent dat de huiszoekingen daar iets mee te maken hadden.

Ontslag

De 39-jarige politicus moest in september 2012 vorig jaar gedwongen aftreden als premier, toen het vertrouwen in zijn regering werd opgezegd. Schotte verloor zijn meerderheid in het parlement en enkele dagen later bood hij het ontslag van de ministers aan. Hij was premier van 2010 tot 2012.

Hij is in het verleden in verband gebracht met de Siciliaanse maffia. Ook werd hij beschuldigd van financieel wanbeleid en corruptie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.