buitenland

Dader aanslag Joods Museum Brussel nog steeds voortvluchtig

Door Fieke Hamers - 26 mei 2014

De Belgische politie is nog altijd op zoek naar de dader van de aanslag in het Joods Museum in Brussel van zaterdag. Met het vrijgeven van beelden van beveiligingscamera’s hoopt de politie op waardevolle informatie van getuigen.

Zaterdag werden bij het Joods Museum in Brussel drie mensen doodgeschoten: een stel uit Israël en en vrijwilliger van het museum. Een vierde slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Berichten dat deze zou zijn overleden, werden zondagavond tegengesproken door het Belgische Openbaar Ministerie (OM).

Beelden

Bij het vrijgeven van de beelden heeft de politie iedereen die informatie heeft over de zaak opgeroepen contact op te nemen met de politie. Op de beelden is te zien hoe de verdachte over straat loopt en dat hij richt met een kalashnikov-geweer.  Ook is er een signalement van de dader verspreid.

De man is te voet op de vlucht geslagen. Het Belgische OM gaat ervan uit dat hij alleen handelde. Ook wordt er nog geen enkel motief uitgesloten. Zo zou het een terroristische of een antisemitische aanslag geweest kunnen zijn.

Reacties

In een reactie zegt de Israëlische president Netanyahu: ‘De moord op de bezoekers van het Joods Museum in Brussel is het resultaat van constante opruiing tegen de Joden en hun staat.’

Politici hebben hun afschuw en medeleven geuit over de gebeurtenissen. Zo noemde voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie de aanslag een ‘tragische misdaad‘. Onder anderen premier Rutte belde met zijn Belgische ambtgenoot Elio Di Rupo om hem te condoleren.

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in heel België is opgetrokken tot niveau 4, het hoogste niveau. De Joodse gemeenschap heeft de wens geuit om activiteiten gewoon voort te zetten. Het Joods Museum in Brussel gaat dinsdag weer open voor publiek.

De politie in Amsterdam is extra waakzaam, maar ziet nog geen reden voor extra veiligheidsmaatregelen. ‘Zolang niet duidelijk is of de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel een antisemitische achtergrond heeft, zien wij geen aanleiding voor extra maatregelen,’ zegt een woordvoerster. Er staat wel een politiebusje bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.