buitenland

Directie Auschwitz waarschuwt voor toename vandalisme

Door Servaas van der Laan - 05 mei 2014

Het aantal vernielingen en diefstallen in het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau in Polen neemt enorm toe. De directie van het museum is ‘radeloos’ en roept op tot ingrijpen.

Dat meldt de Poolse zender tvn24.

Graffiti

De voormalige concentratiekampen die onder het Auschwitz-Birkenau-museum vallen, hebben te maken met graffiti op de muren en de stapelbedden in de barakken.

Ook worden steeds meer historische voorwerpen ontvreemd. ‘Het museum is enorm,’ zegt directeur Piotr Cywinski, ‘we kunnen niet alles in de gaten houden’.

Radeloos

De directeur zegt ‘radeloos’ te zijn en vraagt het ministerie van Cultuur om het beleid te wijzigen. Tot nu toe mogen er geen beveiligingscamera’s worden opgehangen omdat de ‘authenticiteit van het museum’ moet worden gewaarborgd.

Maar door het vandalisme dat de laatste jaren toeneemt, wordt de herdenkingsplaats ook aangetast. Volgens Cywinski kan het probleem door beter onderwijs worden aangepakt. Volgens de directeur zijn het vaak jongeren die schuldig zijn aan vandalisme. Maar ook buitenlandse toeristen en zelfs leraren maken zich er schuldig aan.

In Auschwitz zijn ruim een miljoen mensen vermoord, van wie de meesten Joods waren. Ook Polen, Sinti, Roma en Russische krijgsgevangenen en politieke gevangenen uit andere landen stierven in het kamp. Het leeuwendeel is vergast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.