buitenland

Doden bij zware gevechten in oosten Oekraïne

Door Tomasz Blom - 05 mei 2014

In de stad Slavjansk in Oost-Oekraïne zijn maandag opnieuw zware gevechten uitgebroken tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Hierbij zijn aan Oekraïense zijde doden gevallen.

Dat bevestigt de Oekraïense premier Arsen Avakov. Hoewel de premier geen aantallen wil noemen, zijn er volgens onbevestigde berichten zeker acht doden te betreuren.

Hinderlaag

Avakov zegt dat de Oekraïense soldaten in een hinderlaag van separatisten terechtkwamen. De rebellen zouden hierbij zware wapens hebben gebruikt.

Volgens de BBC zijn er al de hele dag onafgebroken schoten te horen in het centrum van de stad. Zeker twee pantserwagens van de separatisten zijn gezien toen ze zich vanuit de buitenwijken richting de binnenstad terugtrokken.

Oosten

In het oosten van het land houden pro-Russische separatisten in diverse steden overheidsgebouwen bezet. Op 11 mei willen ze een referendum houden over een afscheiding van Oekraïne.

Vorige week schoten separatistische rebellen twee Oekraïense helikopters neer in Slavjansk. Het Oekraïense leger ging daarop over tot een ‘anti-terreur offensief’ om de controle over de stad terug te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.