buitenland

Dodental door mijnexplosie in Turkije boven de tweehonderd

Door Shari Deira - 14 mei 2014

Het dodental door een explosie in een Turkse kolenmijn is in de nacht van dinsdag op woensdag verder opgelopen. De Turkse minister Taner Yildiz van Energie zegt dat er inmiddels 201 doden zijn geteld.

Volgens Yildiz kan het aantal nog verder stijgen. Zo’n tachtig mensen zijn gewond geraakt bij de explosie.

Mijnwerkers

De minister zegt dat er op het moment van de explosie 787 mijnwerkers aan het werk waren in de mijn in Soma, in de westelijke provincie Manisa. Reddingswerkers hebben afgelopen nacht geprobeerd om bij de honderden mijnwerkers te komen die nog vastzitten.

Zij zijn moeilijk te bereiken omdat diverse toegangswegen zijn afgesloten door de explosie. Familieleden van de slachtoffers hebben zich verzameld in de buurt van de mijn.

Zuurstof

Yildiz zegt dat koolmonoxidevergiftiging veel levens heeft geëist. Hulpdiensten pompen zuurstof in de mijn, in de hoop overlevenden die vastzitten daarmee te helpen.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft een reis naar Albanië uitgesteld vanwege de mijnramp. Hij brengt in de loop van de dag een bezoek aan Soma. De eigenaar van de kolenmijn zal laten onderzoeken hoe de explosie heeft kunnen gebeuren.

De regering van Turkije heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege de mijnramp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.