buitenland

Duizenden Nigerianen trekken weg uit angst voor Boko Haram

Door Tom Reijner - 08 mei 2014

Nigerianen in het noorden van het land zijn op de vlucht geslagen voor het brute geweld van de moslimextremistische Boko Haram. Ze steken de grens met Kameroen over.

Dat melden Nigeriaanse media donderdag.

Pantserwagens

Boko Haram (‘Westers onderwijs is zondig’) is bezig met een terreurcampagne, waarbij de afgelopen weken honderden mensen werden vermoord. Terroristen overvielen begin deze week het stadje Gamborou Ngala in het grensgebied met Kameroen en brachten daar zo’n driehonderd mensen om het leven.

Met pantserwagens bestormden ze de stad en schoten willekeurig op inwoners. Daarna werden de huizen in brand gezet. Het stadje is bijna helemaal afgebrand, zeggen de Nigeriaanse autoriteiten.

De beweging pleegde in april een dubbele bomaanslag in de hoofdstad Abuja, de dodelijkste aanval in de stad ooit. Tientallen mensen vonden de dood.

Slavinnen

Een week eerder ontvoerden terroristen meer dan tweehonderd meisjes van een school. De meisjes zijn nog altijd spoorloos. Boko Haram heeft de actie intussen opgeëist.

De terreurorganisatie dreigt de meisjes te verkopen voor 12 dollar per stuk. ‘Bij Allah, ik zal ze op de markt verkopen. Ze zijn slavinnen en ik zal hen verkopen omdat ik daarvoor een markt heb,’ zei Boko Haram-leider Abubakar Shekau in een videoboodschap. Shekau zei ook dat de meisjes zijn ‘slavinnen’ zouden blijven.

De massale gijzeling zorgt internationaal voor veel beroering. De Amerikaanse president Barack Obama liet weten dat het vinden van de meisjes prioriteit heeft, maar dat hij ook vindt dat de Nigeriaanse overheid meer moet doen om Boko Haram aan te pakken. De Fransen sturen een ‘speciaal team‘ naar het Afrikaanse land dat mee gaat helpen bij de zoektocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.