buitenland

Duizenden vermisten aardverschuiving Afghanistan zijn dood

Door Tom Reijner - 03 mei 2014

Door de aardverschuivingen vrijdag zijn in Afghanistan meer dan 2.100 mensen om het leven gekomen. Het dorp Ab-e-Barik werd door modderstromen volledig verwoest.

Dat melden de autoriteiten van de provincie Badakhshan, waar de ramp zich voltrok, zaterdag

Regenval

De aardverschuivingen werden veroorzaakt door zware regenval en smeltende sneeuw. Meteen na de ramp werd duidelijk dat er veel slachtoffers waren.

De autoriteiten spraken van zo’n 2.000 mensen die vast zaten en werden vermist. Zaterdag kwam de bevestiging dat zij zijn omgekomen. In totaal gaat het om 300 families die dodelijk zijn getroffen.

Hulpverlening

Er waren gisteren twee aardverschuivingen. De eerste trof onder meer een bruiloftsfeest in Ab-e-Barik. Daarbij vielen 250 doden. De tweede aardverschuiving kwam op het moment dat honderden mensen te hulp waren geschoten om slachtoffers van de eerste aardverschuiving te helpen.

De hulpverlening van de Verenigde Naties richt zich nu op de ruim 4.000 Afghanen die door de aardverschuivingen dakloos zijn geworden. Er wordt rekening gehouden met nieuwe verschuivingen. Het is al dagen erg slecht weer in het Aziatische land. Overstromingen als gevolg van de zware regenval leidden eerder al tot honderden dodelijke slachtoffers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.